wij-zij

Het zit blijkbaar in ons systeem: wij-zij denken. Mensen willen ergens bij horen en misschien nog wel meer ergens juist níet bij horen. En dan krijg je groepen: De Jets en de Sharks, de Beatles of de Stones, katholiek of protestant, Ajax of Feijenoord, Vitesse of NEC. De middelbare school was vroeger verdeeld in punkers en kakkers (en wat Sjonnies). Maar ook in Tomos- en MT 5-rijders. Of in voetballers en hockeyers. En natuurlijk in rokers en niet-rokers. Er waren zo wel veel wij-zij-clubjes, maar je had allerlei dwarsverbanden en kwam toch nog heel veel verschillende mensen tegen.

Nu lijkt het alsof alle wij-zij verschijnselen langs eenzelfde meetlat gelegd worden. Dus als je tegen de avondklok bent, geloof je ook niet in klimaatverandering, ben je voor Zwarte Piet, tegen 5G, vertrouw je de NOS niet, wil je uit de EU, denk je dat we geregeerd worden door een geheim genootschap van pedofielen, leef je in een dictatuur, denk je dat een tracker van Bill Gates in het corona-vaccin zit en vind je dat je niets meer mag zeggen in dit land. En vice versa.

Lekker makkelijk natuurlijk en heel overzichtelijk bovendien. Maar ik vind het te weinig. Er zijn nog te veel manieren om mensen in hokjes te stoppen die hier niet aan mee doen. En dan ontstaat alsnog verwarring en dat willen we niet. We waren net zo lekker bezig met ons Grote Definitieve Wij-Zij-Overzicht.

Ik wil dan ook voorstellen om ook de volgende kwesties in dit Grote Definitieve Wij-Zij-Overzicht op te nemen: ochtendmens of avondmens, hele of kapotte dooier, hondenmens of kattenmens, knipperlicht gebruiken als je afslaat of ze zoeken het maar uit, naturel of paprika, Spa rood of blauw, ruikt je plas naar aarde na het eten van asperges of niet, begraven of cremeren, automaat of handgeschakeld, Pepsi of Coca Cola, rugslaper of zijslaper en natuurlijk de splijtzwam der splijtzwammen: wc-rol met het velletje voor of achter.

Wat zeg je? Niet te doen?

Klopt. Zullen we dan maar ophouden met dat wij-zij gedoe? Of in ieder geval wat meer aandacht geven voor wat we gemeen hebben met elkaar in plaats van te blijven hameren op de verschillen? En vooral niet denken dat we op basis van één ander standpunt elkaar helemaal niet kunnen vinden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23  +    =  26