Mediation

Zelfbeschikking en Vertrouwen

Voor mij is mediation geworteld in zelfbeschikking en vertrouwen. Zelfbeschikking betekent voor mij dat mensen zelf uiteindelijk het beste weten welke keuze ze willen maken. Zonder tussenkomst van een hogere macht. Ik heb daarnaast een diep vertrouwen dat mensen zelf die oplossing kunnen vinden die voor ze werkt en waar ze beiden tevreden mee zijn. Alleen is het soms zo, dat de verstandhouding verstoord is en de communicatie niet werkt. En daarvoor bied ik een oplossing. Ik kan, neutraal en objectief, de communicatie weer op gang brengen om zo partijen in staat te stellen zich te richten op een oplossing.

Het is mijn ervaring dat wanneer mensen weer met elkaar praten en vooral naar elkaar kunnen luisteren (OntMoeten!), de oplossing voor een conflict binnen handbereik is. En die oplossing is dan geen kwestie van water bij de wijn, van waterige compromissen. Nee, ik ga voor oplossingen die beide partijen 100% tevreden stemmen. Op die manier zal de bereikte overeenstemming ook duurzaam zijn. Sterker nog; alleen met een resultaat dat beide partijen volledig tevreden stemt is het conflict écht uit de wereld.

Grote woorden? Ja, dat klopt. Het zijn grote woorden. Die ik waar wil maken met een grote betrokkenheid en toewijding. En die betrokkenheid en toewijding vraag ik ook van de mensen aan tafel. Zonder de echte wil, of de commitment om een goed resultaat voor iedereen te halen, zullen die woorden bij woorden blijven.

Vrijwilligheid

En dat commitment kan ik niet afdwingen. Ik zal er wel naar vragen. Mediation gaat uit van vrijwilligheid. Iedereen zit uit vrije wil aan tafel, dus impliciet is dat commitment er. Het is goed om het expliciet te maken, zodat iedereen weet wat er verwacht wordt en waar we staan. Die vrijwilligheid is belangrijk. Ook daarin wordt weerspiegeld dat mensen prima in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen in hun leven. Vrijwillig maar niet vrijblijvend.

Vertrouwelijkheid

Alles wat besproken wordt, blijft tussen ons. Alleen met toestemming van beide partijen zullen derden geïnformeerd worden. In verslagen wordt vastgelegd wat besproken is. Die verslagen zijn dus ook vertrouwelijk. De gemaakte afspraken worden in een overeenkomst verwoord. De vertrouwelijkheid van deze overeenkomst kan afwijken, vooral wanneer de gemaakte afspraken van invloed zijn bij derden.

 

Bij alle mediations zijn de MfN gedragsregels en het MfN-mediationreglement van toepassing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  +  89  =  96