Cowboys en Indianen

Ik zal het maar gelijk bekennen: ik heb me wel eens verkleed als indiaantje. Vroeger, met carnaval ofzo. Gewoon, omdat ik dat leuk vond. Ik vond indianen cool, las de boeken over Arendsoog en later ook over Winnetou. Ik wist nog niet wat een racist was, maar wist al wel dat de Apaches “nobele krijgers” waren. En ik had er geen benul van dat precies dat begrip “nobele krijger” waarschijnlijk nu als institutioneel racisme wordt gezien.

Onlangs werd door Tivoli in Utrecht een kinderfeest met als thema “Het Wilde Westen” afgeblazen na een aanklacht door een actiegroep dat TivoliVredenburg afbreuk deed aan “culturen van volken die sinds 1492 slachtoffer zijn van de grootste genocide ooit”.

Tivoli „Op het moment dat dit festival leidt tot een dergelijke commotie, dan schieten wij ons doel voorbij. Daarom zullen wij een dergelijk thema niet meer kiezen voor ons kinderprogramma.”

Nu wil ik geen afbreuk doen aan het lijden van de indianenstammen in Noord Amerika (of aan het lijden van wie dan ook). Maar. Kom op!

Mensen vertrouwen niet meer in elkaars goede bedoelingen. Als we iets zien waar we het niet mee eens zijn of waardoor we ons gekwetst voelen, gaan we er gelijk van uit dat dit precies de bedoeling is van de ander. Vervolgens gaan we er met gestrekt been in, waardoor een potentieel zinnige discussie bij voorbaat kansloos is, omdat er gelijk twee kampen zijn.

Het grappige is dan wel dat vaak door de reacties van het ene kamp, juist het andere kamp bevestigd wordt in zijn standpunten. Zoals een voorstander van Zwarte Piet die roept dat Zwarte Piet helemaal niet racistisch is en als je dat niet snapt moet je maar terug naar je eigen land. Of een actiegroep die Sinterklaas met de dood bedreigt. Of een zaal aanklaagt wegens discriminatie omdat ze een Wild West-kinderfeest organiseert.

Kijk, vrijheid van meningsuiting is een fantastisch recht dat we hebben hier. Maar het is geen plicht. Het zou fijn zijn wanneer we allemaal eerst eens zouden nadenken over onze mening voordat we die op social media slingeren.

Het zijn overigens niet per se de cowboys die verantwoordelijk zijn voor de afslachting van de indianen. Cowboys, die waren vooral druk met koeien hoeden. De indianen hadden veel meer te vrezen van de legertroepen en de Amerikaanse regering. En ik heb het wel de hele tijd over indianen, maar eigenlijk klopt dat ook niet. Ze heten alleen indianen omdat Columbus dacht dat hij in Indië was.

Kunnen we toch gewoon Cowboytje en Indiaantje blijven spelen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8  +  1  =