Maandelijks archief: januari 2021

Rood kruis

Na een uit de hand gelopen demonstratie tegen de corona-maatregelen in Amsterdam, werd Nederland afgelopen weekend een toonbeeld van rellen, vernieling en geweld onder de noemer ‘avondklokrellen’. Nu al het woord van 2021.

In steden en dorpen door het hele land gingen mensen (eigenlijk alleen maar jongens, maar dat zijn ook mensen) de straat op om te protesteren tegen de zojuist ingegane avondklok, om de politie uit te dagen, om bushokjes te slopen, de Jumbo leeg te halen of om de Primera te vernielen.

Gelukkig vond bijna niemand dat een goed idee en was de afkeuring massaal. Dit was toch niet het Nederland dat we kennen? Op social media en in talkshows verdrongen mensen zich om publiekelijk af te keuren waar geen weldenkend mens goedkeuring voor geeft.

Toch slaagden er sommigen in om de verantwoordelijkheid niet bij de relschoppers neer te leggen. Natuurlijk was de regering uiteindelijk de schuldige, met al die overbodige maatregelen. Of anders de (fake!) pers, die veel te eenzijdig bericht doen van de coronapandemie. Hyena’s dat ze zijn. Of het waren de moslims, en daar zijn er hier door het slappe immigratiebeleid van de regering veel te veel van.

Maar toen ik deze week het ochtendnieuws bekeek, waar de rellen natuurlijk ook onderwerp van gesprek waren, viel mijn blik op een ander bericht: “Fors meer boetes uitgedeeld voor negeren rood kruis.” Rijkswaterstaat meldt dat in 2020 het aantal boetes dat is uitgeschreven voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg met 55% gestegen is.

En ik dacht: dat zijn wij. Dat is óók Nederland. Gewoon schijt hebben aan een rood kruis boven de snelweg, want ík moet naar huis. Maakt me niet uit wat anderen hier van denken, of anderen hier last van hebben, als ik maar zo snel mogelijk thuis ben. Ikke ikke en de rest kan stikken. En als je dat naar de coronapandemie vertaalt, is dat letterlijk op te vatten.

En net zoals de ‘rood-kruis-doorrijder’ vooral anderen in gevaar brengt en er voor zorgt dat de rest nog langer in de file staat, zorgen de corona-ontkenners en de coronamaatregelontduikers er vooral voor dat anderen meer risico lopen en we met z’n allen nog langer in deze corona-file staan.

Maar hé, jij bent lekker op tijd thuis. Fijn voor je.

Leugens en waarheid

Let op taalgebruik. Want taal is voorloper van het handelen. Eens de taal de verkeerde kant is opgegaan, gaat ook het handelen zeer snel de verkeerde kant op. En dan is ook het geweld niet meer veraf. Zorgzaam omgaan met taal is door de digitalisering en de sociale media niet bepaald eenvoudiger geworden. Toch moet men net daarom ook zeer voorzichtig omgaan met woorden.”

Dit zei Angela Merkel in september 2020 bij de Dag van de Konrad Adenauer Stichting. Wijze woorden, die afgelopen week de waarheid die zij in zich dragen eens te meer bewezen hebben. Aangemoedigd, opgehitst, verblind door een president die het al jaren niet zo nauw neemt met de waarheid, bestormt een bende terroristen het Amerikaanse Capitool, waar op dat moment de verkiezingsoverwinning van Biden bekrachtigd werd.

Over die bestorming zal nog een hoop gezegd gaan worden. En hopelijk worden de relschoppers, de indringers, de terroristen en de aanstichters ook ter verantwoording geroepen voor hun rol in deze aanval op de democratische rechtsstaat.

Een van de gevolgen is dat Twitter het account van de president van de VS heeft opgedoekt. Volgens Twitter omdat twee tweets van 8 januari, in het licht van de gebeurtenissen van de laatste weken en die van 6 januari in het bijzonder, gezien werden als ‘verheerlijken van geweld‘. En los ging het: Censuur! De vrijheid van meningsuiting wordt de nek omgedraaid!

En dat is natuurlijk onzin: censuur is per definitie opgelegd door de overheid en dat is hij nou eenmaal zelf; hij heeft nota bene een heel perscentrum in huis. Bovendien: Twitter is een particulier bedrijf en mag een gebruiker weigeren als die zich niet aan de huisregels houdt.

Toch weet ik niet of dit nu gevierd moet worden als overwinning op feitenvrije politiek en de dreiging die daarvan uitgaat. Allereerst lijkt de maatregel van Twitter een bepaalde mate van paniekvoetbal: te laat en te ondoordacht. Ook is het onduidelijk hoe en door wie die beslissing nu precies tot stand gekomen is, waarom anderen wel met bedreigingen wegkomen en dus waar de grens volgens Twitter ligt.

In Amerika is het volgens mij al veel eerder misgegaan: Trump heeft veel te lang zijn gang kunnen gaan met liegen en bedriegen. En natuurlijk zijn er journalisten geweest die hier tegenin zijn gegaan, maar vooral zijn eigen partij heeft hem veel te lang de hand boven het hoofd gehouden. Vanaf de eerste bewering dat zijn inauguratie de best bezochte ooit was tot aan de onbewezen verkiezingsfraude. En alles wat er tussen zat.

En ook hier hebben we parlementariërs die de waarheid verdraaien en onder druk zetten. En natuurlijk zijn we geen Amerika en zal er in ons versplinterde politieke landschap altijd een consensus gezocht moeten worden, maar toch moeten we niet denken dat ‘het hier nooit kan gebeuren’. Onder andere door media en wetenschap weg te zetten als ‘fake’ wordt ook hier ruimte geboden aan het ontstaan van een alternatieve werkelijkheid.

En van die ruimte wordt graag gebruik gemaakt. Thierry Baudet voorop (natuurlijk), die beweert dat er geen sprake is van oversterfte door corona (niet waar). Of door Wilders die in zijn ‘verkiezingsprogramma’ een punt opneemt dat tegen de Grondwet ingaat. Wat minder zichtbaar, maar minstens zo kwalijk: de ‘Rutte-doctrine‘: lak maar weg wat je niet wilt laten zien.

En voor degenen die denken dat wij een te nuchter volkje zijn om, zoals de Trumpers, een overheidsgebouw te bestormen: kijk naar de manier waarop Tweede Kamerleden belaagd worden. Kijk naar de boeren die lekker op de trekker het provinciehuis van Groningen binnenrijden.

Ik hoop dat in 2021 (een gedeeld gevoel voor) waarheid een comeback maakt. Dat vooral de mensen in machtige, verantwoordelijke posities zich bewust zijn van die macht en verantwoordelijkheid en voorzichtig met de waarheid omgaan. En ik hoop dat er tegengas gegeven wordt wanneer er onzin verkondigd wordt. Maar, om een discussie niet gelijk dood te slaan; doe dat met respect en empathie. Immers, woorden doen er toe.